Haber

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur: “Siyasi İktidar Kamuoyunda Mülakatları Kaldıracağına Dair Sözünde Samimiyse Neden Seçimi Bekliyor?

MERVE GÜVEN

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Lideri Dr. Derya Uğur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu çalışanları için mülakatı kaldırma sözüne ilişkin; “Sözlü sınav uygulaması, Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırıdır. Devlet, vatandaşları ve özellikle kamu çalışanları arasında fırsat eşitliğini sağlamakla yükümlüdür. Kamuoyunda mülakatı kaldıracağının duyurulması, neden seçimleri bekleyelim. Uygulamaya Sağlık Bakanlığı Görev ve Unvan Değiştirme Sınavında Yükselme Sınavı’nı, sözlü sınavı kaldırarak başlayabilir” dedi.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, partisinin seçim beyannamesinde ANKA Haber Ajansı’na verdiği “Açıklamaları kaldıracağız” açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünü takdirle karşıladı.

Uğur, yıllardır sözlü mülakatın kaldırılması için çaba sarf ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

“SİYASİ DEVLET SAĞLIK BAKANLIĞI KADROSUNU ONUR YAKLAŞIMINA DAYANARAK BÖLÜMLERE AÇTI”

“Genel Sağlık-İş olarak iktidara yakın olanların değil, çalışkan ve nitelikli olanların hak ettiği yere gelmesi gerektiğini savunuyoruz. Hizmetlerin yürütülmesinde liyakat ve liyakat esas alınırken kayırmacılık devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllardır uygulanan kelime testiyle, bugün gelinen noktada 20 yıldır iktidarda olanlar onlar değilmiş gibi, ‘Kamu alımlarını başarı sıralamasına göre yapacağız’ açıklamasını yaptı. sınavlarda gençlerimizi, işin zorunlulukları dışında mülakata kaldırarak’.

“SÖZLÜ SINAVDAN KAÇINMAK İÇİN YILLARDIR HUKUKLA MÜCADELE VERİYORUZ”

Genel Sağlık-İş olarak kelime testinin kaldırılması için yıllardır çaba harcıyoruz. Örneğin Sözleşmeli Sağlık Çalışanı Yerleştirme ve İlahiyat Sınavları ile Yol ve Aslı düzenlemesi ile KPSS sınavı ile atanmaya hak kazananların değil, iktidara yakın olanların atanmasının önü açıldı. hükümete yakın. Genel Sağlık-İş’in başvurusu üzerine Danıştay, Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirme ve Sözlü Sınav Usul ve Esasları’nın yürütülmesini durdurdu.

“SÖZLÜ SINAVIN KALDIRILMASI İÇİN SAĞLIK BAKANLIĞINA BAŞVURDUK, YÜKSELTME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVINDA CEVAP VERMEDİ”

Bu kez Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı başvurularına ilişkin duyuru yayınlandı. Burada da teolojik imtihan gibi sübjektif bir uygulamanın yapılacağı görülmektedir. Genel Sağlık-İş olarak Yükselme ve Unvan Değiştirme Sınavında yazılı sınavın ardından yapılması planlanan sözlü sınav uygulamasına son verilmesi için Sağlık Bakanlığına başvurduk. Ancak yanıt alamadığımız için uygulamaya son verildiğine dair bir bilgi kamuoyu ile paylaşılmadı.

“YETERLİLİK OLMAYAN PERSONEL YÜKSEK PUAN ALAN SAĞLIK PERSONELİ YAZILI SINAVDAN GEÇİLEREK ATANMAKTADIR”

Sözlü sınavın ardından yazılı sınavda kendilerinden yüksek puan alan sağlık çalışanının önüne geçirilerek niteliksiz ekipler atanır ve kamu hizmetinin kalitesi düşer. Kamu yönetiminde niteliksiz atamalar derinleşmeye devam ediyor. Yazılı sınavdan yüksek puan almak; Bu noktada yasal olarak ‘haklı beklenti’ olmakla birlikte sözlü sınav uygulaması sonucunda hayatın olağan akışına olumsuz not verilmekte ve sınavda başarısız sayılan hak kaybının sona ermesi söz konusu olmaktadır. kesilmedi. Söz konusu başarısız süreçler idari yargı organları tarafından iptal edilse dahi; Memurlar için sınav sürecinin iptal edilmesinin ardından yeniden sözlü sınavlar yapılmakta ve bunun sonucunda yazılı sınavda yüksek başarı gösteren memurlar idareler tarafından başarısız sayılmaktadır.

“SÖZLÜ SINAVIN UYGULANMASI ANAYASA’NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR. SİYASİ GÜÇ KAMU GÖRÜŞMESİNİ ÇIKARMA AÇIKLAMASINDA SAMİMİYSE SİYASİ GÜÇ NEDEN SEÇİMLERİ BEKLİYOR?”

Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik unsuruna sözlü sınav uygulaması uygulanmaz. Devlet, vatandaşları arasında ve özellikle kamu çalışanları arasında fırsat eşitliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu fırsat eşitliğinin rastgele bir objektif kritere bağlı kalmadan her türlü sübjektif değerlendirmeye açık sözlü bir test uygulanarak yaratılamayacağı belirtilirken; Aksine eşitlik ilkesine aykırı sonuçların olacağı açıktır. İktidar, söyleşiyi kaldıracağını açıklarken samimiyse neden seçimi bekliyor? Sağlık Bakanlığı Yükselme ve Unvan Değiştirme Sınavında kelime sınavını kaldırarak uygulamaya başlayabilir.”

habergerger.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu